En föreläsning för kommuner, skolor och företag som vill jobba mer inkluderande 

En ögonöppnande föreläsning om en orättvis modevärld!

Har du tänkt på hur kläder sitter på dig? 

Kläder är en stor del av oss och det tar endast sju sekunder att bestämma vad vi tycker om den vi möter på stan. 

"Jag skulle säga att det inte ens tar sju sekunder, utan bara några millisekunder innan vi vet om vi ”klickar” med en människa eller inte”  -  Angela Ahola är doktor i psykologi.

Kläder som vi bär uttryck vår identitet, en spegel av vårt jag, och det budskap vi vill förmedla till omvärlden. Oavsett ålder, bakgrund eller eventuella funktionsnedsättningar, har vi alla en inneboende önskan att uttrycka vår personliga stil och vara del av modets värld. Men för många som använder rullstol är det en strävan som ofta möter hinder, och det är dags att ändra på det.

Kläder talar åt oss, och de berättar en historia. De ger oss möjlighet att smälta in, sticker ut, uttrycker våra känslor, och visar världen var vi hör hemma. Oavsett vilket, klär vi oss för att känna oss en del av något större och vara "inne" med de senaste trenderna. Mode är en väsentlig del av vår identitet och självkänsla, oavsett om vi ska till jobbet, en fest, eller bara vara ute på stan. Det är hur vi väljer att uttrycka oss själva och låta världen få en första glimt av vår personlighet baserat på vårt klädval.

Så vad händer när vi har en rullstol som en del av vår vardag? För dessa individer blir uttryck genom kläder ofta en kompromiss mellan stil och tillgänglighet. Utbudet av kläder som passar deras behov och smak är begränsat, vilket kan leda till en känsla av frustration och förlust av identitet. Tänk dig att vara tvungen att klä dig i mysbyxor för en anställningsintervju eller en AW med kollegorna, bara för att klädalternativen är begränsade. Det är en realitet för många rullstolsanvändare.

Men det är inte rätt, och det är inte acceptabelt. Alla förtjänar att ha möjligheten att uttrycka sig genom kläder, oavsett om de använder rullstol eller inte. På arbetsplatsen, i sociala sammanhang, på bröllop och festliga tillställningar - alla ska ha möjlighet att välja kläder som passar deras stil och personlighet.

Mitt uppdrag är att förändra detta. Jag brinner för att öka likvärdighet och inkludering inom modevärlden. Det är dags att se till att alla har tillgång till kläder som inte bara är funktionella, utan också stilsäkra och modemedvetna. Vi måste bryta de befintliga barriärerna och erbjuda ett brett och varierat urval av kläder som är anpassade för rullstolsanvändare.

Vår vision är en värld där rullstolsanvändare kan klä sig precis som de vill. Oavsett om det är att vara professionell på jobbet, glamorös på en fest, eller avslappnad på fritiden, så har alla rätt att göra sina klädval utan kompromisser. Vi strävar efter att erbjuda modemedvetna, anpassade kläder som inte bara är bekväma, utan också snygga och i linje med de senaste trenderna.

Vi tror på att främja självkänsla och identitet genom kläder, och vi är fast beslutna att erbjuda ett brett utbud av alternativ som gör det möjligt för alla att uttrycka sig. Det är inte bara en fråga om mode, det handlar om lika värde och inkludering. Tillsammans kan vi bryta ned murarna som begränsar klädvalen för rullstolsanvändare och ge dem friheten att klä sig med stil och självförtroende.

Föreläsningar som ger dig en aha upplevelse 

Här nedan beskriver jag två spännande föreläsningar som jag håller. Jag är stolta över att kunna erbjuda dig dessa två unika och givande föreläsningsar som kommer att berika och inspirera din kunskap och insikt. Nedan finner du detaljerade beskrivningar av båda föreläsningarna:Föreläsning 1

Är mode verkligen till för alla

jag är Mikaela Lastre, och jag vill ta dig med på en resa som kommer att förändra hur du ser på mode och kläder för rullstolsburna. Men först, låt mig berätta lite om mig själv.

Jag är inte bara Mikaela Lastre. Jag är en passionerad förespråkare för inkluderande mode. Jag är en erfaren vårdprofessional med över två decennier i branschen. Dessutom är jag stolt gift med Kristoffer Fredriksson, en människa som har visat mig kraften i att aldrig ge upp, oavsett utmaningar. Kristoffer är rullstolsburen, och genom vårt liv tillsammans har vi upptäckt att kläderna vi bär är mycket mer än bara tyg och sömmar.

Min resa började som en enkel blogg, en plattform där jag delade mina tankar om mode och kläder som är designade med rullstolsanvändare i åtanke. Men det här handlar inte bara om kläder. Det handlar om att förändra vårt sätt att tänka kring mode och hur det påverkar oss som individer.

I min föreläsning kommer jag att utforska:

  1. Ursprunget och drivkraften bakom min passion för inkluderande mode.

  2. Maktens kraft: Hur mode kan påverka vårt självförtroende och hur vi ser oss själva.

  3. "Vanliga" vs "Anpassade" kläder: En djupdykning i de avgörande skillnaderna mellan konventionella kläder och de som är skräddarsydda för personer som sitter i rullstol.

  4. Berättelser från verkligheten: Personliga anekdoter och livshistorier från mig och min man, där kläder har spelat en avgörande roll.

Men det är en fråga som jag har hört om och om igen: "Vad är egentligen skillnaden mellan 'vanliga' och 'anpassade' kläder?". När jag delar svaret på den frågan är det som om en lampa tänds för människor. Det är då de inser hur viktigt detta ämne är och hur det kan förändra livet för många.

Min övertygelse om att vi behöver en större diskussion kring detta ämne är starkare än någonsin. Därför har jag bestämt mig för att skapa denna föreläsning, ett kraftfullt verktyg för att föra fram denna viktiga diskussion till en bredare publik.

Så häng med mig på den här resan. Låt oss tillsammans utforska en värld av möjligheter, där mode inte bara är något vi bär, utan något som definierar oss, stärker oss och enar oss. Tillsammans kan vi göra en verklig förändring i hur vi ser på inkluderande mode och kläder för alla.

Tack för att du är med oss på denna resa mot en mer inkluderande och medveten värld.

Föreläsning 2

Lycka, glädje och att ta livet med en nypa salt!

Har du någonsin undrat om livet kan vara fyllt av lycka även om du är beroende av en rullstol? Svaret är ett övertygande JA! Många som finner sig i den situationen möts av depression, men det är en kamp som kan drabba oss alla. Jag har själv övervunnit en djup depression och återfunnit den strålande glädjen i livet. Under de mörkaste stunderna, när jag kände mig fast i tankar som "är mitt liv över nu?" och "vad finns det att leva för?", har vi funnit ljuset.

Låt oss nu dela med oss av vår resa och de hemligheter som hjälpt oss att uppleva lycka igen. Tillsammans med min make, Kristoffer, som är rullstolsburen sedan födseln på grund av en ryggmärgsskada, har vi utforskat många vägar till en rikare och mer meningsfull vardag.

Från mörker till strålande ljus

Vi har känt mörkret omsluta oss och kämpat oss igenom depressionens snårskog. Men vi har funnit vägen ut ur detta mörker och tillbaka till livet. Vår historia är beviset på att det går att återupptäcka hoppet och glädjen.

Små glädjeämnen, stor lycka

Lycka behöver inte vara komplicerad eller svår att nå. Vi lär dig att uppskatta de små glädjeögonblicken som finns runtomkring dig och hur de kan förvandla din vardag till något magiskt.

Planering och improvisation

Livet med ett funktionshinder kräver extra planering, särskilt när det gäller resor och andra äventyr. Vi delar med oss av våra strategier och hur Kristoffers sinnesfrid har hjälpt oss att hantera oväntade utmaningar.

Hjälpsamma människor i en vänlig värld

Vi tror på mänsklighetens godhet och vi har själva upplevt hur främlingar har kommit till vår hjälp när vi behövde det som mest. Världen är faktiskt full av människor som vill hjälpa dig om du bara öppnar upp för möjligheten.

Att leva i en rullstol kan vara en utmaning, men det kan också vara en fantastisk resa mot glädje och lycka. Oavsett de hinder som korsar din väg, finns det möjlighet att hitta glädje i din vardag. Med rätt inställning och stöd från andra kan du övervinna det mesta.

Kom och låt oss inspirera dig att omfamna glädjen i livet på ett nytt sätt. Tillsammans kan vi bevisa att det är fullt möjligt att vara lycklig, även när du är rullstolsburen. Välkommen till vår föreläsning och låt oss tillsammans utforska vägen till ett mer givande och glädjefyllt liv!


Ett exempel från föreläsningen 

"En resa till Kroatien - När problemen vände till det bättre!

För några år sedan bestämde vi oss för att göra en bilresa till Kroatien. Vi hade bokat ett fantastiskt hotell för vår vistelse och hade till och med haft en trevlig telefonkonversation med dem. Allt verkade vara perfekt planerat. Men när vi äntligen kom fram och var redo att checka in efter timmar av bilkörning, möttes vi av ett alldeles för litet rum. Det var så trångt att den av oss som använde rullstol inte ens kunde komma in på toaletten. Och det var inte det enda problemet.

Paniken spred sig inom mig, medan Kristoffer förblev lugn. "Det kommer att lösa sig," sade han med en fridfull ton. Medan jag började ringa runt för att hitta en lösning, tog Kristoffer initiativ och åkte till min mammas sommarställe i Kroatien. En granne till min mamma, som hade bra kontakter, hjälpte oss till slut att hitta ett annat hotell som fungerade för oss. Detta hotell har sedan dess varit vårt friställe varje gång vi har besökt Kroatien, efter den inledande krångliga resan där allt gick fel.

Det visade sig att det mesta kan ordna sig om man bara behåller lugnet och inte panikar. Världen är faktiskt full av vänliga människor som är redo att hjälpa, så länge man ger dem chansen."

Välkommen till en värld av möjligheter!

Recensioner 

"Mikaela Lastre från företaget Wheelwear började med att berätta hur hon upplevde att kläderna satt på hennes make, som är rullstolsburen. Sitter man i rullstol behöver baksidan på byxorna vara högre, annars glipar det. Jackor bör vara kortare. Detta gav Mikaela idén till sin kollektion. Vi fick se jeans som var högre bak och för att ge en bra passform hade stretsch både på längden och tvären. Även en finbyxa visades. Kläderna säljs via nätet.

Att se kläderna i verkligheten och höra Mikaelas förklaring gjorde att man förstod problemet bättre. Viktigt att det finns bra kläder för rullstolsburna som gör att personen känner sig mer bekväm eftersom kläderna sitter rätt.
Föreläsningen fick upp ögonen för många av oss som inte sitter i rullstol."

Eva Peterson
ordförande, Neuro Mark

"Mikaela Lastre från wheelwear berättade med stor kunskap om vad det innebär att ha ett funktionshinder, sitta i rullstol och hitta passande och snygga kläder. Eleverna fick upp ögonen för detta funktionshinder och inspiration till att tänka vidare på andra människor i samhället som också har svårigheter att hitta passande kläder."


Therese Svensson 

Lärare på Nicolaiskolan i Helsingborg

Mikaela i media Kontakt

Vill du boka någon av våra inspirerande föreläsningar eller har du en längtan efter att fördjupa din kunskap? Då är du precis där du behöver vara! Jag är här för att erbjuda dig en enastående möjlighet att ta del av vårt utbud av föreläsningar, skräddarsydda för att väcka ditt intresse och driva din utveckling framåt.


För att boka en föreläsning eller få mer information, är du varmt välkommen att kontakta mig när som helst. Jag är här för att svara på alla dina frågor och se till att du får den bästa upplevelsen möjlig. Så låt inte denna chans gå dig förbi – ta steget mot framgång och boka din föreläsning redan idag!


Maila mig:  [email protected].

Ring mig: +46 454 10 300 

(Telefontid mellan 9-15 på vardagar)