Global Wheelwear AB

Från tankar till verklighet: Revolution av kläder för rullstolsburna. 

Jag, Mikaela Lastre, är grundaren av varumärket Wheelwear, och jag vill dela med mig om historien hur allt började.

Min resa började i april 2016 när jag startade min blogg, Wheelwear.blog. Mitt hjärta ligger i mode och kläder, men inte vilka kläder som helst - jag ville fokusera på kläder som är skapade med omtanke för rullstolsburna personer.

Min älskade make, Kristoffer Fredriksson, föddes med en ryggmärgsskada som begränsar hans rörelse från midjan och neråt. Som så många andra rullstolsburna, har han varit tvungen att köpa sina kläder i "vanliga" butiker, eftersom det helt enkelt inte finns tillräckligt med alternativ för anpassade kläder. Men dessa kläder passar sällan bra för någon som är rullstolsburen. Du kanske kan relatera till problem som byxor som alltid glider ner eller jackor som aldrig verkar sitta rätt. 

Historien bakom min blogg och mitt engagemang för kläder för rullstolsburna började med en långvarig diskussion mellan mig och Kristoffer. Jag kunde helt enkelt inte släppa tanken på bristen på anpassade kläder för människor som behöver dem mest. Så, dagen efter våra samtal, föddes min blogg, Wheelwear.blog.

I början var bloggen en plattform för att utforska hur marknaden såg ut för denna typ av kläder. Men när jag insåg hur otillräckligt utbudet faktiskt var, väcktes ett starkt önskemål inom mig att förändra detta. Sedan, i oktober 2019, fick jag ett stipendium från Backhamres stiftelse, och det blev startskottet för vår klädkollektion "HUMAN". Vår första herrkollektion är nu tillgänglig på marknaden, och vårt mål är att fortsätta utveckla kollektioner för damer, barn/ungdomar och sportkläder. Vi strävar efter att erbjuda kläder som passar alla, oavsett situation i livet. Ingen ska behöva sy om kläder som man köper utan kläderna ska sitta bra direkt. 

Så, från en enkel idé till verklighet, är Wheelwear mer än bara en blogg – det är en rörelse som arbetar för att förändra modevärlden och göra den mer inkluderande. Tillsammans kan vi se till att det finns kläder för alla, oavsett om men är rullstolsburen eller inte. 

Välkommen att vara en del av denna fantastiska resa!


Vår vision

"Vår vision med varumärket Wheelwear är helt enkelt att det ska finnas kläder för alla. Alla ska kunna gå in en butik och köpa fina kläder som sitter bra. Ingen ska känna sig diskriminerad för att man sitter i rullstol eller på något annat sätt avviker från den så kallade ”normen”. 

Marknaden 

Revolutionera modevärlden för rullstolsburna - Vi gör skillnad!

Har du någonsin undrat varför det är så svårt att hitta anpassade kläder för rullstolsburna? 

Det är verkligen förvånande med tanke på hur många som faktiskt behöver dem. Visst, det finns några online-butiker som erbjuder anpassade kläder, men vad sägs om möjligheten att prova på och känna på kläderna i en fysisk butik? Det är något som rullstolsburna också förtjänar, och det är precis vad vi på Wheelwear strävar efter att erbjuda. Vi är det första varumärket som säljer anpassade kläder tillsammans med icke anpassade kläder. Denna butik heter ”Kläder för alla” och finns i Mariannelund. 

Runt om i Europa finns det över 5 miljoner rullstolsburna människor, och i USA är siffran över 4 miljoner. Varje år blir mer än 500 000 personer rullstolsburna på grund av våld, fall eller olyckor. 

Det är många människor som använder rullstol i världen. Varför finns det då inte fler alternativ för anpassade kläder i fysiska butiker? Det är bara början med butiken i Mariannelund. Vi har stora planer och pågående diskussioner med andra återförsäljare. Vi tror att det är dags för en riktig förändring på marknaden.

Om Mikaela Lastre 

Jag är grundaren av varumärket Wheelwear och jag har dedikerat mitt liv till att bana väg för rullstolsburna individers rätt att klä sig med stil och självförtroende. Min resa började år 2016 när jag inledde min passionerade utforskning av mode och kläder för rullstolsburna personer.

Denna passion och strävan för att övervinna de utmaningar som rullstolsburna ofta ställs inför, ledde mig till att skapa något banbrytande. Resultatet? Vår första och omtalade klädkollektion, "HUMAN," som kom ut på marknaden i januari 2022.

Men jag är mer än bara en kläddesigner – jag är en visionär som har blivit en talesperson för mode och kläder som anpassas för rullstolsburna personer. Jag är stolt över att vara den enda i Sverige som håller föreläsningar om detta ämne, delar min insikt och erfarenhet för att inspirera och skapa förändring.

Jag brinner för att alla, oavsett fysiska utmaningar, ska kunna uttrycka sin personlighet och känna sig vackra i sina kläder. För mig är kläder inte bara plagg att hålla oss varma, de är en förlängning av vår själ och ett kraftfullt verktyg för att stärka vårt självförtroende och självkänsla.

Mitt mål är inget mindre än en revolution inom modeindustrin. Jag envisas med att kläderna ska anpassas efter människan och inte tvärtom. Varför borde någon behöva kompromissa när det kommer till stil och komfort? Varför ska klädindustrin vara begränsad till endast vissa?

När jag inte står på scenen och inspirerar andra, tillbringar jag min tid med min älskade familj. Jag är gift med Kristoffer Fredriksson, en fantastisk människa som är rullstolsburen. Tillsammans har vi den värdefulla gåvan vår dotter, Elin, som snart fyller ett år. Det är min familj som ger mig kraften och inspirationen att fortsätta driva förändringen inom modevärlden.

Tillsammans med Wheelwear står vi enade och strävar efter en värld där mode är för alla, oavsett om du går eller rullar. Vi inbjuder dig att vara en del av vår resa mot en mer inkluderande och stilfull framtid.


Klädkollektion HUMAN 

Kristoffer Fredriksson

Jag och Elin läser saga 

Våra återförsäljare

  • Klädvalet i Sverige AB
  • Vi är det första varumärket som säljer anpassade kläder tillsammans med icke anpassade kläder i en fysik butik. Denna butik heter ”kläder för alla” och ligger i Mariannelund.
  • So Yes I Belgien säljer våran snygga jacka från klädkollektion HUMAN.  

Jackan från klädkollektion har blivit viral på sociala medier.


Kontakt


Har du frågor och/eller vill veta mer om Global Wheelwear AB så tveka inte att höra av dig till mig.  Jag är här för att svara på dina frågor och vill gärna berätta mer för just dig om Wheelwear. Nedan ser du mina kontaktuppgifter. 


Global Wheelwear AB

Telefon: 0454 10 300  (telefontid vardagar 9-15)

Mikaela Lastre
[email protected]