Föreläsning

Är mode verkligen till för alla?

Mitt namn är Mikaela Lastre och jag är gift med Kristoffer Fredriksson som är rullstolsburen. Jag har arbetat i vården i över 20 år som undersköterska och har då via mitt arbete dagligen mött personer som sitter i rullstol. 

Nedan kommer några smakprov på vad min föreläsning kommer att innehålla

  • Hur allt började och varför jag började blogga om mode och kläder för rullstolsburna
  • Hur vi människor påverkas av modet
  • Skillnader mellan "vanliga" och ”anpassade" kläder
  • Historier och anekdoter från mitt och min mans liv på temat kläder

En av de absolut vanligaste frågor som jag fått ända från det jag började skriva om detta ämne är; "Vad är egentligen skillnaden mellan "vanliga" kläder och kläder som är anpassade?

När jag då berättar för de som frågar om var i skillnaderna ligger mellan "vanliga" och "anpassade" kläder så blir det allt som oftast en aha - upplevelse för den som frågat. Detta gör mig övertygad om att denna föreläsning är något som behövs och att detta ämne är något som behöver diskuteras på ett betydligt vidare plan än det görs idag.

Därför har jag alltså nu beslutat mig för att skapa denna föreläsning för att på så sätt försöka få till en större och vidare diskussion om detta ämna. 

Lycka, glädje och att ta livet med en nypa salt!

Går det att vara lycklig även om man sitter i rullstol?

Många som hamnar i rullstol blir deprimerade. Men det är naturligtvis inte bara rullstolsburna som bli deprimerade utan det händer alla slags människor. Jag har själv hamnat i en depression för många år sedan och har haft en väldigt lång väg tillbaka för att hitta glädjen och känna lycka igen. När det var som värst så var jag fylld med tankar som ”är livet slut nu” och ”vad har jag att leva för”. 

Hur gör då jag och min man för att hitta glädjen i vardagen? Med denna föreläsning så vill jag berätta hur vi på olika sätt gör och har gjort för att hitta vår lycka i vardagen. Kristoffer är född med en ryggmärgsskada och är rullstolsburen sedan födseln något som aldrig hindrat oss från att hitta olika lösningar på saker och ting för att komma fram till det där lilla extra i vår vardag. 

Det krävs en hel del extra planering när man lever med någon med ett funktionshinder, till exempel när man skall ut och resa eller sådana lite större saker. Att till exempel dubbel-, eller trippel-kolla om hotellrummen är anpassade på orten dit man skall, eller att det finns hiss är sådant som man får lägga mycket extra tid på. Sen är det ändå så att hur mycket man än kollar upp allt så blir det i alla fall fel emellanåt. Men då gäller det att improvisera.

Ett exempel från föreläsningen

För att ta exempel så skulle vi härom året bila ner till Kroatien. Vi hade bokat ett jättefint hotell som vi skulle bo på under vår vistelse där och även pratat med dem i telefon. Allt skulle vara anpassat så det kunde inte bli bättre. När vi kom fram och äntligen skulle checka in efter en oerhört massa timmar i bilen så var rummet alldeles för litet, så trångt att den av oss med rullstol inte kom in på toaletten och en hel del andra fel. Så vad skulle vi göra nu? Jag fick panik medan Kristoffer var lugn. Det löser sig, sa han med ett lugn i rösten. Medan jag ringde runt så körde Kristoffer till min mamma som har ett sommarboende i Kroatien. En granne till min mamma som har lite kontakter hjälpte oss efter mycket om och men att hitta ett fungerade hotell. Detta hotell har varit vårt tillhåll alla de gånger vi varit där efter denna första lite knepiga resa då allt strulade. Så det mesta löser sig alltså, bara man tar det lite lugnt och inte hetsar upp sig. Världen är faktiskt ganska så full med snälla människor som är beredda att hjälpa en bara man ger dem en chans.

Vill du boka eller ha mer information om mina föreläsningar så hör av dig till mig

Då är du välkommen att ringa mig på nummer 0454 10 300 (telefontid mellan 9 - 15) eller skicka ett mail till [email protected].